Creierul este cel care coordoneaza fiecare miscare a corpului nostru si care ne mentine sanatatea la un nivel de echilibru. Te simti obosit si puterea ta de a te concentra scade, uneori? Noi am intocmit o lista cu 5 cele mai utile ingrediente in sporirea functiilor creierului si stimularea inteligentei!

Pestele gras (somon salbatic, macrou, sardine)

Mai mult de jumatate din masa creierului este alcatuita din lipide, iar peste 65% dintre acestea sunt acizi grasi care apartin familiei Omega. Aceste grasimi sunt vitale pentru producerea si dezvoltarea celulelor creierului, mentinand fluiditatea membranei celulare.

Ele joaca de asemenea un rol imens in activitatea neuronilor. Pestele bogat in ulei – cum ar fi somonul salbatic, tonul proaspat si sardinele – contine grasimi Omega 3 care ajuta la interactiunea celulelor creierului. De regula este bine sa consumam cel putin doua portii de peste bogat in ulei pe saptamana.

Produse lactate (lapte, branza, smantana)

Produsele lactate grase sunt deosebit de utile deoarece mai mult de jumatate din creierul nostru este compus din grasimi. Lipsa grasimilor cruciale poate deveni cauza diferitelor boli neplacute, de exemplu scleroza multipla. Mai mult, proteinele, calciul, vitamina D si magneziul gasite in produsele lactate, joaca un rol important in stimularea activitatii creierului.

Ficatul (de pui, vita, vitel)

Creierul reprezinta aproximativ 25% din necesarul de oxigen al organismului. Fierul este necesar pentru a obtine oxigen in creier prin intermediul hemoglobinei din sange. Ficatul este unul dintre cele mai cunoscute si bogate alimente in fier.

In plus, ficatul este una dintre cele mai importante surse de vitamina B. De la mijlocul anilor 1990 se stie ca aceste vitamine, in principal B1, B6, B9 si B12 imbunatatesc functia cognitiva si rezultatele testelor de inteligenta.

Cereale integrale

Cerealele integrale bogate in fibre fac parte integranta din dieta mediteraneana. Rezultatele cercetarilor arata ca aceasta dieta poate fi legata de un risc mai scazut al insuficientei cognitive usoare care poate progresa la bolile degenerative.

In general, oamenii nu consuma nutrienti in mod izolat, ci in combinatie cu alte alimente, motiv pentru care rezultatele nu se mai observa. Acest tip de dieta poate reduce stresul oxidativ, inflamatia si alti factori de risc vascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala.

Carnea rosie slaba

Un studiu publicat in 2011 a constatat faptul ca femeile cu niveluri de fier sanatoase au avut rezultate mai bune la testele de inteligenta si le-au completat mai repede decat cele deficit de fier. Acest nutrient ajuta la transportul oxigenului in organism si in creier.

Pentru a lucra la maximum, creierul are nevoie de o cantitate de oxigen potrivit. O lipsa de fier din dieta poate reduce capacitatea de transportare a oxigenului in sange, scazand functiile creierului totodata.

Lipsa fierului poate provoca de asemenea probleme cum ar fi lipsa de energie, concentrarea slaba si oboseala. Carnea cu continut scazut de grasimi este o sursa excelenta de fier. Acesta contine fier si zinc, care sunt minerale importante pentru functia cognitiva a creierului.

8 thoughts on “Alimentele care te fac mai destept

  1. M-am bucurat sa descopar acest articol, care mi-a deschis noi perspective asupra temei discutate. Recomand cu caldura lectura acestui material tuturor celor interesati de subiect.

  2. Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul demonstreaza o intelegere clara a subiectului si argumenteaza fiecare punct de vedere in mod convingator.

  3. Articolul este bine structurat si usor de urmarit, iar exemplele oferite sunt relevante si ilustreaza foarte bine conceptele prezentate. Felicitari autorului pentru munca depusa!

  4. L-am citit cu mare interes si am aflat multe lucruri noi despre subiectul abordat. Autorul a reusit sa transmita informatii complexe intr-o maniera accesibila si usor de inteles.

  5. Ma bucur ca am descoperit acest articol pe https://www.giselle.ro/?p=37 deoarece mi-a clarificat multe aspecte legate de subiectul discutat. Autorul pare sa aiba o experienta vasta in domeniu si asta se reflecta in profunzimea analizei prezentate.

  6. Articolul de pe https://www.giselle.ro/?p=37 este foarte informativ si mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Am apreciat modul clar in care sunt prezentate informatiile si exemplele oferite pentru a sustine argumentele expuse.

  7. Am gasit informatii foarte utile in acest articol despre cum sa aplici corect fondul de ten pentru a obtine un aspect natural si uniform al tenului. Sfaturile oferite sunt usor de urmat si cred ca vor fi de ajutor pentru oricine doreste sa obtina un machiaj impecabil.

  8. Articolul de pe acest link este foarte interesant, abordeaza subiectul machiajului de seara in mod detaliat si ofera sfaturi practice pentru obtinerea unui look perfect. Mi-a placut modul in care au fost prezentate diferitele etape ale machiajului si recomandarile de produse potrivite.

Comments are closed.