Covorul reprezinta unul din elementele decorative care adauga culoare si creativitate camerei tale, transformand-o intr-una confortabila.

Alegerea si amplasarea covorului din living sau din dormitor, in general se face atunci cand piesele de mobilier si elementele decorative sunt alese deja.

Din acest motiv, in momentul achizitionarii covorului, fii atent la dimensiunea, forma, culoarea si modelul ales pentru a obtine decorul perfect. Stabileste intrebuintarea lui inainte de amplasare pentru a putea fi practic, functional si pentru a crea armonia necesara livingului sau dormitorului tau.

Un alt aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi covorul pentru spatiile din locuinta ta, este materialul folosit pentru confectionarea acestuia, care trebuie sa fie unul calitativ, rezistent si usor de intretinut pentru a te putea bucura de achizitia ta o perioada mai indelungata de timp.

In continuare, iti prezentam criteriile necesare alegerii si amplasarii covorului din camerele locuintei tale.

Dimensiunea covoarelor

Spre deosebire de mochete, covoarele nu trebuie sa ocupe intreaga suprafata a incaperii. Au atat un rol practic, ce tine de confort, cat si un rol decorativ, oferind profunzime si interes incaperii. Intr-un living de dimensiuni mari, poti opta pentru covoarele cu laturi de 3×4 sau 2×3, in timp ce modelele mai mici sunt ideale pentru dormitoare sau livinguri de dimensiuni reduse.

Un covor mare poate fi asezat partial sub canapea si fotolii – asa cum recomanda, de altfel, si designerii de interior, pentru a ancora vizual mobilierul si pentru a crea senzatia unei zone de socializare bine delimitate.

Poti obtine un efect similar si daca asezi doar partea din fata a mobilierului pe un covor mai mic.

Daca dimensiunea covorului permite acest lucru, asaza-l intotdeauna sub picioarele din fata ale canapelei si fotoliilor, pentru ca in felul acesta camera va avea un aspect mai coerent.

Intr-un living de dimensiuni reduse, covorul poate fi asezat in fata canapelei doar daca aceasta este lipita de perete. Altfel, va arata stingher si decorul va parea dezordonat.

Culoarea covoarelor

Un criteriu important in alegerea covoarelor este culoarea acestora. Totodata, trebuie sa tii cont si de spatiul liber la nivelul pardoselii – cu cat acesta este mai redus, cu atat vei avea nevoie de un covor mai deschis, in nuante calde. Poti alege sa asortezi covorul cu tapiteria canapelei dar si cu draperiile sau pernele decorative.

Daca ai o canapea multicolora, alege covorul intr-una dintre nuantele tapiteriei, evitand culorile cele mai stridente. Pentru o canapea sau un pat multicolor, alege un covor uni sau unul cu imprimeu, care sa se regaseasca in culoarea fotoliilor sau a canapelei.

Stilul de amenajare a camerelor

Atunci cand alegi covorul pentru living sau dormitor, trebuie sa tii cont si de stilul de amenajare. Astfel, atat imprimeul, cat si textura sau culorile reprezinta criterii importante in alegerea stilului unui covor.

Pentru o incapere amenajata in stil clasic sunt potrivite covoarele in nuante de gri, maro verde sau rosu, pe care le poti gasi in diferite modele sau materiale, accesibile din punctul de vedere al pretului.

O incapere moderna poate contine covoare care se remarca prin culoare si textura, cu imprimeu abstract.

In cazul dormitoarelor amenajate in stil rustic, poti opta pentru textile din fibre naturale, avand in vedere covoare din bumbac sau lana. Culorile ideale in acest caz sunt tonurile de maro, verde sau bej, care pot fi usor de asortat cu restul decoratiunilor.

Amplasarea covoarelor

Poti opta pentru amplasarea unui covor sau mai multe, in functie de spatiul disponibil pe care il ai in camera si de faptul ca el trebuie sa se combine perfect cu celelalte elemente decorative.

Atunci cand amplasarea covorului o faci in living, una dintre camerele cele mai mari ale casei tale, si optezi pentru unul singur, cel mai bine este ca acesta sa fie pozitionat in mijlocul incaperii si sa ai grija sa fie bine centrat.

Intr-un spatiu mare, cum e livingul, covorul reprezinta elementul perfect pentru a separa zonele intr-un mod simplu si placut vizual.

Covorul din dormitor devine de cele mai multe ori util in sezonul rece, dimineata, atunci cand iti pui picioarele pe un covor moale, in loc de o podea rece si tare.

Abia atunci iti dai seama ca nu poate lipsi acest element de decor din dormitor, si de asemenea, iti va oferi confortul bine meritat si va contribui la separarea zonelor si aici ne referim la cea de dormit fata de restul dormitorului. Modul de a amplasa covorul este destul de simplu, pozitionarea lui fiind de cele mai multe ori in jurul patului.

Daca nu stii ce covore sa alegi pentru locuinta ta, tine cont de sfaturille noastre, fii creativ si achizitioneaza modelele preferate, dar intodeauna alegand culori deschise care sa ofere camerelor tale un ambient placut.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}